Tuinverlichting aanleggen

Als u eruit bent wat er aan verlichting in de tuin moet, dan moet het nog wel aangelegd worden. Als u het zelf aan wilt leggen, volg dan het onderstaande stappenplan tuinverlichting aanleggen:

1. Het lichtplan voor het aanleggen van de tuinverlichting
Als u alles in huis hebt gehaald, kunt u een gedetailleerd lichtplan gaan uittekenen. Dit vormt de basis voor het gaten boren, kabels trekken en sleuven graven. Houd er bij meerdere lampen goed rekening mee wat u precies wilt verlichten. Als lampen namelijk te ver van het te verlichten doel hangen, dan krijgt u misschien net niet het gewenste effect.

2. Energievoorziening
Welk type stroomvoorziening kiest u? Zonne-energie, Laagspanning (12 volt) of netspanning (230 volt) zijn de mogelijkheden die er zijn. Kies u voor lampen op zonne-energie, dan heeft dit artikel geen nieuws voor u. Alle instrukties worden vermeld op de bijsluiter van de solar lampen. 

3. Materialen
Meestal worden alle benodigde materialen meegeleverd met de lampen, vooral bij gebruik van laagspanning. Wanneer er met netspanning wordt gewerkt, zorg dan voor materiaal met een minimale IP44-certificering. Dat garandeert dat de kabels, verdeeldozen, moffen en klemmen tegen regen en stof kunnen. Een boormachine hebt u vaak nodig en een goede schep om sleuven te graven zal ook nodig zijn. Verder is een geïsoleerde kabelstriptang absoluut nodig.

4. Installeren
Bij tuinverlichting op netspanning is het handig eerst alle kabels op maat geknipt uit te leggen door de tuin. Bij het gebruik van hanglampen zijn de gaten voorgeboord en het gat naar de schakelaar (uiteraard binnen geplaatst) is ook gemaakt. Zoek een bestaande lasdoos met aardedraad en trekt een kabel naar een lasdoos op de buitenmuur. Vanuit deze lasdoos kunt u lampen aanleggen die naar eigen inzicht in serie of enkel zijn geschakeld.

Tuinverlichting aanleggen Laagspanning (12 volt)

Veel tuinverlichting wordt tegenwoordig in 12 volt geproduceerd. Dit is veiliger dan netspanning. Deze buitenverlichting is ook heel goed zelf aan te leggen. De bekabeling kan minder diep worden ingegraven (leg de kabels langs een tuinpad of terras om te voorkomen dat ze bij de grondbewerking worden doorgestoken) en er zijn gemakkelijk meer lampen op één kabel aan te sluiten. De lampen hebben wel wat minder lichtopbrengst als met netspanning.

Tuinverlichting aanleggen met 12-volts lampen is tamelijk eenvoudig. Het hele laagspanning verlichtingssysteem is zo gemaakt dat het  gemakkelijk zelf aan te sluiten is. Wanneer alles is uitgelegd, is het een kwestie van de lampen aan het snoer bevestigen en de snoeren aan de transformator monteren. Om een buitenlamp op te hangen is wat gereedschap nodig, maar in principe kan de hele klus zonder gereedschap geklaard worden. De bekabeling kan ondiep ingegraven worden. Als de verlichting van binnen uit moet worden aangezet, kan de transformator naar binnen worden gebracht.

Tuinverlichting aanleggen Netspanning (230 volt)

Hebt u buitenverlichting op netspanning aangeschaft, dan worden de tuinlampen direct aangesloten op het electriciteitsnet en hebben ze een hoge lichtopbrengst. Ze zijn uitstekend geschikt om grotere ruimtes te verlichten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld  een parkeerplaats. Voor deze verlichting dienen de kabels op minimaal een 50cm diepte worden gelegd om te voorkomen dat ze bij de grondbewerking worden geraakt met een spade o.i.d.

Tuinverlichting plaatsen is niet ingewikkeld. Het is wel zaak het hoofd er bij te houden. Eén draad niet goed aangesloten kan tot gevolg hebben dat het hele systeem niet werkt. Als je met netspanning bezig bent, is het belangrijk veilig te werken. Dus de hele groep uitschakelen voor u aan de slag gaat. 

 
 1 2 3